Osvěžte se jednoduchým letním sorbetem. Značka: Zdravě

Rádi v kuchyni experimentujete? Nezaleknete se neobvyklých surovin? Obohaťte svůj jídelníček tím, co právě kvete v přírodě. Vitamíny nabitý černý bez potěší nejen vaše chuťové buňky. Nasládle vonící kvítky výborně doplní dezerty, čaje i limonády. Plody se hodí na marmelády, sirupy nebo likéry. Oblibu si získala i bezová vína. Zatímco jejich výroba chvilku zabere, úžasný letní sorbet vykouzlíte za okamžik.

Pro 2 osoby potřebujete:
50 g cukru
1 balení vanilkového cukru
75 ml vody
2 lžíce limetkové šťávy
1 bílý jogurt (150 ml)
50 ml smetany
hrst bezových květů

Postup:
1. Cukr, vanilkový cukr a limetovou šťávu smíchejte s vodou a 5-7 minut vaříme. Přisypte bez, přikryjte pokličkou a nechte asi 2 hodiny vylouhovat.
2. V míse smíchejte jogurt a smetanu, přidejte vzniklý sirup a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Hmotu vložte do mrazáku a po 4 hodinách můžete mlsat.


Bez černý (Sambucus nigra, L.)

Listnatý keř dorůstá do výšky 7 -10 metrů. V červnu a červenci rozkvétá krémově bílými květy, ze kterých se do okolí šíří omamná vůně. Lesklé černé plody dozrávají s úderem podzimu. V přírodě se volně vyskytuje v Evropě a od Malé Asie přes Kavkaz po Kaspické moře. U nás ho najdete na vlhkých lesních mýtinách, na mezích i podél cest. Vyžaduje půdu bohatou na dusík a světlá až polostinná stanoviště. Naši předkové přisuzovali bezovým keřům magické vlastnosti, pokud jim dáte šanci na své zahrádce, odvděčí se vám hned několika způsoby.

Rostlina se totiž řadí mezi významné tuzemské léčivky. Podle lidové moudrosti dokáže vyléčit 99 nemocí. Rostlina totiž obsahuje množství vitamínu A i C a tzv. fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím. Květy pomohou při nachlazení i během viróz, šťáva z plodů údajně vyléčí migrénu. Popíjení bezového čaje upraví vysoký krevní tlak, uleví močovému měchýři i podrážděnému žaludku. Jeho kloktání usnadní léčbu zánětu dásní, aftů i boslesti v krku.

Pozor však na bezovou kůru, listy a čerstvé plody, které mohou způsobit nevolnost a těžké průjmy. U plodů se sušením nebo tepelným zpracováním tyto vlastnosti ztrácí.

 

2015-07-23, úvodní foto