Vůně tymiánu do vašeho domova

Srdečně zveme příznivce bylinek a zdravého životného stylu k nákupu čerstvě řezaného tymiánu z Květné zahrady. V obchodu se suvenýry v Květné zahradě je možné zakoupit svazek čerstvého tymiánu jen za 5 Kč. Nákup není podmíněn koupí vstupenky na prohlídku zahrady.

Tymián je nesmírně aromatická bylinka a patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Trocha čerstvě nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce a veškerým pokrmům z masa a zeleniny. Rovněž se hodí na pečenou, grilovanou či dušenou rybu. Tymián má kromě širokého využití v kuchyni také léčebné účinky.

Tymián je jedno z nejsilnějších rostlinných antibiotik a má antiseptické a desinfekční účinky. Tato bylinka zlepšuje trávení, ulevuje při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při bronchitidách a astmatu. Je účinný při vyčerpání, úzkosti, nespavosti a depresi. Tymiánový olej se zevně používá jako mazání při artritidě, svalové bolesti a jako dezinfekční prostředek. Nálev nebo tinktura jsou účinné jako ústní voda a kloktadlo.

Tymián není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Děti jej ovšem mohou.

Malý zázrak na kašel

Tymiánový sirup je výborný při nachlazení a neutuchajícím kašli. Osvědčený a účinný domácí sirup vás a vaše blízké protivného kašle spolehlivě zbaví. Děti si ho zamilují. Má totiž na rozdíl od většiny kupovaných sirupů na kašel příjemnou chuť. Navíc náklady na výrobu jsou výrazně nižší než u sirupů z lékárny.

Potřebujete:     14 g čerstvého tymiánu (asi 3 košaté větvičky)
                               ¼ l vody
                               100 g třtinového cukru
                               100 g medu

Cukr rozpouštíme a vaříme ve vodě společně s medem na mírném ohni zhruba 15 minut. Pak hrnek stáhneme z ohně a přidáme očištěný tymián, který necháme v hrnci louhovat do vychladnutí tekutiny. Výsledkem je hustší sirup, který scedíme a přelijeme do uzavíratelné lahvičky.

Podáváme 5x denně 1 čajovou lžičku a kašel je za chvíli pryč.

2016-04-14